?

Kan jeg være smittet av skabb?

Kvinne 21 . 09 Februar 2021
Spørsmål

Hei! Min venninne har akkurat fått påvist skabb. I den siste måneden har vi vært mye på besøk hos hverandre og sittet i hverandres senger, men fullt påkledd. Vi har ikke hatt noe fysisk kontakt. Rett etter da vi antar at hun ble smittet, sov vi to sammen med en annen i samme seng. Det var ikke den skabbsmittede venninnen min sin seng, og vi hadde alle klær på. Den andre personen lå også mellom meg og venninnen min. Jeg har ikke utviklet symptomer etter 2,5 uke, er det stor sannsynlighet for at jeg kan være smittet? Burde jeg også ta en kur selv uten symptomer? Takk for svar!

Kvinne (21)
Fagperson svarer
Hei

Skabb smitter vanligvis ved direkte hudkontakt over 15 minutter, men kan også smitte indirekte gjennom deling av sengetøy og håndklær. Det kan ta 3-6 uker fra man får skabb til man får de typiske symptomene med intens kløe og små røde nupper i huden, særlig på hendene og omkring mage, lår og kjønnsorganer. Når en person i en husstand får påvist skabb, skal hele husstanden behandles, selv om de andre ikke har symptomer

Ettersom dere har tilbragt mye tid sammen i den siste perioden, og også har sovet i samme seng, er dette nesten som å tilhøre samme husstand. Jeg anbefaler derfor at du følger rådene som gjelder for husstandsmedlemmer, og gjennomfører kur med permetrin eller benzylbenzoat.  

Håper dette er til hjelp!

 Hilsen SiO-legen
Finner du ikke det du leter etter?